Regels van het wedstrijdjudo

Voor wie is deze uitleg bestemd?
De Rosmalense Judo Club biedt naast de mogelijkheid tot recreatieve judotrainingen voor zowel jong als oud, je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden. Tijdens deze wedstrijden kan jij je meten met judoka's van andere verenigingen. 

Ook in het wedstrijdjudo kent men diverse regels. Voor alle geïnteresseerden en betrokkenen die te maken hebben met het wedstrijdjudo volgt hieronder een uitleg van een aantal van deze regels.
Wedstrijdruimte
Wedstrijden worden gehouden op een judomat. De judomat bestaat uit twee gekleurde delen, een wedstrijdgedeelte en een veiligheidsstrook. Het wedstrijdgedeelte heet ok wel de gevechtsruimte. De veiligheidsstrook is er voor de veiligheid van de judoka als die buiten de gevechtsruimte wordt geworpen.
Scheidsrechters en tafeljury
Een wedstrijd wordt geleid door drie scheidsrechters. Eén scheidsrechter staat in het midden van de gevechtsruimte en de twee andere scheidsrechters zitten op een stoel op de hoek van de gevechtsruimte.

De drie scheidsrechters beslissen op basis van gelijkwaardigheid. ('meerderheid van drie'). Dit betekent dat als twee van de drie scheidsrechters een andere mening hebben de derde de beslissing van de andere twee scheidsrechters overneemt.

Het is echte ook mogelijk dat een wedstrijd door één scheidsrechter wordt geleid. Dan staat de hoofdscheidsrechter alleen op de mat en beslist dus alleen.

De scheidsrechter worden geholpen door een tijdwaarnemer. De tijdwaarnemer zet de scores op het scorebord en houdt de wedstrijdtijd bij. 
Judopak
Welke kleding draagt een judoka?
De deelnemers aan een judowedstrijd dragen een judopak. Dit pak heet en 'gi' of 'judogi'. Een judopak bestaat uit een broek en een jas. Over de jas wordt op heuphoogte een band (graduatieband) gedragen. De kleur van de band geeft de graduatie aan van de judoka. Vrouwelijke deelnemers moeten onder het judopak dragen:
  • een wit T-shirt met korte mouwen, of
  • een witte bodystocking met korte mouwen
Welke kleur pak draagt de judoka?
Het judopak is in de kleur wit of blauw. De judoka die het eerst wordt opgeroepen draagt het witte judopak en staat altijd aan de rechterzijde van de hoofdscheidsrechter. Degene die als tweede wordt opgeroepen draagt het blauwe judopak.

Een blauw judopak hoeft niet altijd gedragen te worden en wordt pas verplicht gesteld bij bepaalde kampioenschappen en toernooien. Als het blauwe judopak niet verplicht is, dragen beide deelnemers een wit judopak. In dat geval draagt de ene judoka een rode, de andere een witte band over zijn graduatieband.
 
Het blauwe judopak is in 1986 bedacht door de Nederlandse judoka Anton Geesink om voor scheidsrechters en toeschouwers een duidelijk verschil te maken tussen de twee deelnemers.

Aan welke eisen moet een judopak voldoen?
Er zijn twee belangrijke eisen aan een judopak:
  • deze moet schoon en fris zijn
  • deze moet voldoen aan de afmetingen die op de onderstaande tekening staan
Als de afmetingen van het judopak niet juist zijn, mag de deelnemer niet meedoen.

               
 
Hoe begint en eindigt een wedstrijd?
De judoka's komen de mat op als de scheidsrechter dat zegt. Zij lopen dan op voorgeschreven wijze naar hun plaats binnen de gevechtsruimte. 

De judoka met het witte pak (witte band) staat rechts van de scheidsrechter en de judoka met het blauwe pak (rode band) links. De judoka's groeten elkaar met een buiging. 

Een judogevecht begint altijd in staande positie, dat heet 'tachi-waza'. Tijdens het gevecht kan men overgaan naar een grondgevecht, dat heet 'ne-waza'.

De scheidsrechter start de wedstrijd door 'hajime' te roepen. Als het gevecht onderbroken moet worden, roept de scheidsrechter 'mate'. Om de wedstrijd te beëindigen roept de scheidsrechter 'sore-made'.
Welke scores kennen we in een judowedstrijd?
In een judowedstrijd probeert de ene judoka de andere judoka op de rug te werpen. De scheidsrechter beoordeelt de landing van de worp en kan daarbij twee scores toekennen. 
  1. Ippon: de hoogste score. Als de tegenstander met voldoende snelheid direct op de rug wordt geworpen of over de volledige rug rolt.
  2. Waza-ari: de laagste score. Deze wordt gegeven als de tegenstander niet rechtstreeks op de rug valt, maar bijvoorbeeld op de zij of van de zij naar de rug rolt.
Dit wordt als volgt aangegeven:


                                                

Als een judoka vanuit staande positie zijn tegenstander rechtstreeks op de rug werpt en de scheidsrechter roept ippon, dan heeft deze judoka gewonnen. Hierna roept de scheidsrechter sore-made zodat de wedstrijd is gelopen.

Worden de scores ook opgeteld?
Ja, alleen de score waza-ari wordt opgeteld tot 2 waza-ari's. Dus als een judoka in dezelfde wedstrijd een tweede waza-ari scoort, roept de scheidsrechter waza-ari awasete Ippon en heeft deze judoka gewonnen.  
Grondtechnieken
Kun je ook met een grondtechniek scoren?
In een judogevecht kun je ook scoren in een grondgevecht (ne-waza). De technieken in een grondgevecht kan je onderverdelen in drie groepen:
  • Houdgrepen (oseakomi-waza)
  • Verwurgingen (shime-waza)
  • Armklemmen (kansetsu-waza)
Wat is een houdgreep en hoe scoor je hiermee?
Een houdgreep  is een techniek waarbij de judoka zijn tegenstander die op zijn rug ligt zodanig vasthoudt, dat de tegenstander zich niet meer uit deze greep kan bevrijden. Zodra de judoka zijn tegenstander in een houdgreep vast heeft, roept de scheidsrechter: 'oseakomi'. De judoka die in de houdgreep ligt, wil dat niet en probeert zich hieruit te vechten. Als deze judoka eerder dan 20 seconden loskomt of met zijn benen een been van zijn tegenstander inklemt, is de houdgreep verbroken. Op het moment dat de houdgreep wordt verbroken, roept de scheidsrechter 'toketa'. Hij geeft dan alsnog een waardering voor de tijd die de houdgreep heeft geduurd.
  • Als de houdgreep vóór 10 seconden wordt verbroken - géén score
  • Als de houdgreep wordt verbroken van 10 t/m 19 seconden - waza-ari
  • Bij 20 seconden roept de scheidsrechter ippon en de wedstrijd eindigt
Houdgrepen zijn in alle leeftijdcategorieën toegestaan.

Wat is een verwurging en hoe scoor je hiermee?
Een verwurging is een techniek die op de hals van de tegenstander wordt aangezet, waardoor de tegenstander in ademnood raakt. Als de tegenstander hierdoor moet aftikken of het bewustzijn verliest omdat er niet op tijd is afgetikt, roept de scheidsrechter ippon. De judoka die aftikt heeft verloren. Een verwurging mag alleen in een grondgevecht toegepast worden. Dus niet als de judoka's nog staan.

Verwurgingen zijn toegestaan vanaf de leeftijdscategorie -15 jaar.

Wat is een armklem en hoe scoor je hiermee?

Een armklem is een controletechniek waarbij de arm van de tegenstander wordt overstrekt of overbogen. Als de tegenstander dan aftikt voor deze armklemtechniek roep de scheidsrechter ippon en heeft deze judoka de wedstrijd verloren. Een armklem mag alleen worden toegepast op een ellebooggewricht en net als de verwurging alleen in een grondgevecht.

Armklemmen zijn toegestaan vanaf de leeftijdscategorie -18 jaar.
Overtredingen
Welke soorten straffen kent het judo?
In een judowedstrijd kunnen twee soorten straffen voorkomen
  1. 'Shido' voor lichte overtredingen
  2. 'Hansoku-make' voor zware overtredingen
Een judoka die wordt bestraft met hansoku-make heeft de wedstrijd op ippon verloren. Zijn tegenstander is dan automatisch winnaar. De lichte overtredingen (shido's) worden bij elkaar opgeteld. De 3e shido wordt automatisch hansoku-make, waarbij dus ook de wedstrijd voorbij is.

Wanneer wordt je bestraft met een shido?
Er zijn vele overtredingen die de scheidsrechter met shido kan bestraffen. De overtredingen die het meest voorkomen zijn:
  • De judoka pakt zijn tegenstander niet op de juiste wijze vast (kumi-kata). De judoka moet zijn tegenstander met twee handen vastpakken. Met één hand los judoën mag maar van zeer korte duur zijn en mag alleen voorkomen in het gevecht om de judopakking.
  • De judoka is niet actief en wacht te lang met een aanval te maken.
  • De judoka pakt zijn tegenstander vast meen éénzijdige pakking zonder een aanval te maken of een aanval voor te bereiden. Een éénzijdige pakking is de jas (kimono) van de tegenstander aan één kant vastpakken. Dus of met één of beide handen alleen aan de linkerkant of met één of beide handen alleen aan de rechterkant.
  • Zonder noodzaak de gevechtsruimte uit lopen.
Wanneer wordt je bestraft met hansoku-make?
Meerdere situaties kunnen met hansoku-make bestraft worden. De overtredingen die het meest voorkomen zijn: 
  • De judoka loopt/vlucht weg, zodat de tegenstander niet kan vastpakken.
  • De derde shido die wordt gegeven is altijd een hansoku-make.
  • De judoka voert een techniek uit die gevaarlijk kan zijn voor hemzelf (bijv. bruglanding) of voor de tegenstander (bijv. een werptechniek met armklem).
Een gegeven hansoku-make houdt niet automatisch in dat je voor het verdere toernooi bent gediskwalificeerd - de diskwalificatie geldt dan alleen voor de wedstrijd waarin de hansoku-make gegeven is. De judoka mag dan weer deelnemen aan een volgende wedstrijd. Dit is het geval bij:
  • 'Diving' - Met een werptechniek rechtstreeks met je hoofd naar de mat duiken 
  • 'Judopak niet in orde' - Het judopak voldoet niet aan de juiste afmeting.
  • 'Wegvluchten van de wedstrijd' - Zodanig wegrennen dat de tegenstander je niet meer kan vastpakken.
  • 'Head-defence' - Een techniek waarbij de judoka zijn hoofd als steunpunt gebruikt om te voorkomen dat hij op de rug terecht komt.

Alle andere hansoku-make bestraffingen betekent dat de bestrafte judoka niet meer verder aan het toernooi mag deelnemen. Deze hansoku-make straffen worden o.a. gegeven bij:
  • Een handeling verrichten die de tegenstander kan verwonden of handelingen die in strijd kan zijn met de geest van judo. 
Golden score
Wat is een golden score?
Je hebt net de regels over de scores en overtredingen kunnen lezen. Maar wat als een wedstrijd nu eindigt met een gelijke stand? In dit geval wordt de wedstrijd verlengd (behalve bij een jeugdwedstrijd onder 12 jaar). De scores en/of straffen die al op het scorebord zijn geplaatst, blijven staan. De scheidsrechter roept zo snel mogelijk weer 'hajime' om de wedstrijd te hervatten met een verlenging, die de 'golden score' wordt genoemd. De golden score gaat net zo lang door tot één van de judoka's een score maakt of een derde straf krijgt. Bij een score is de wedstrijd altijd voorbij en wint de judoka die heeft gescoord.
Blessureregel
Wie heeft gewonnen als een judoka geblesseerd raakt?
Als een judoka door een blessure niet verder kan, heeft hij deze wedstrijd verloren. Als de blessure is veroorzaakt door een overtreding van zijn tegenstander, dan wordt de tegenstander bestraft en verliest deze de wedstrijd.

Mag een judoka behandeld worden bij een blessure?
De basisregel is dat een blessure tijdens een wedstrijd niet door een arts of EHBO'er behandeld mag worden. Als een judoka toch wordt behandeld, heeft hij de wedstrijd verloren. Enkele blessures mogen wel behandeld worden:
  • De judoka is duidelijk geraakt op het hoofd of de rug en heeft mogelijk een blessure aan hoofd, nek of rug.
  • De judoka heeft een gescheurde nagel.
  • De judoka is in het kruis geraakt.
  • De judoka heeft een bloedende wond.
Er mag maar één arts (of EHBO'er) de mat opkomen om de judoka te helpen. De scheidsrechter kan toestaan dat er een tweede arts bijkomt.
Tekens scheidsrechter
Als toeschouwer komt het regelmatig voor dat je niet dicht op de wedstrijd zit en je de beslissingen van de scheidsrechter niet hoort. Het kan daarom handig zijn als je enige kennis van de tekens van de scheidsrechter hebt. 





 

Locatie DOJO:
Gymzaal De Troubadour
Mozartlaan 13
5242 HR Rosmalen


Info@rosmalensejudoclub.nl
(algemene vragen)

Wedstrijden@rosmalensejudoclub.nl
(vragen gericht op wedstrijden en toernooien)

Ledenadministratie@rosmalensejudoclub.nl
(vragen over lessen, (wisseling)lesdagen, inschrijvingen/uitschrijvingen en contributie)
Terug naar boven