Wat is judo

Judo, wat is dat?
Judo is een Japanse verdedigingssport en komt voort uit de technieken van de samurai's - de ridders van Japan. De blote hand technieken die ze gebruikten noemde men Jiu Jitsu. Toen de samurai's niet meer nodig waren als beschermer van een landheer gingen zij voor geld lesgeven. Iedereen kon nu dus lessen volgen op Jiu Jitsu scholen.

In 1882 is het judo door de japanner Jigoro Kano uitgevonden. In Japan bestonden verschillende Jiu Jitsu scholen met allemaal hun eigen technieken. Jiu Jitsu bestaat voornamelijk uit schop-technieken, sla-technieken, werp-technieken en grond-technieken. Kano vond alle technieken heel interessant en ging daarom technieken verzamelen van verschillende Jiu Jitsu scholen.

Jigoro Kano (1860-1932):


Waar de technieken eerst bedoeld waren om je tegenstander te verslaan (of zelfs doden), wilde Kano de technieken gebruiken voor opvoeding en ontwikkeling. Hij haalde daarom de gevaarlijke technieken zoals been- en nekklemmen en ook het schoppen en het slaan uit het Jiu Jitsu en noemde deze nieuwe stijl van trainen JUDO. 

Kano was zo trots op zijn sport, hij vond eigenlijk dat de hele wereld judo moest gaan beoefenen en stuurde daarom zijn leerlingen de hele wereld over om les te gaan geven. Het judo kwam daarmee rond 1945 naar Europa (toen jullie opa en oma klein waren). Het werd in Nederland pas echt populair toen Anton Geesink in 1961 wereldkampioen werd. Misschien hebben jullie ook wel gehoord van Mark Huizinga die op de Olympische Spelen in 2000 een gouden medaille heeft gewonnen.
 

Kano gaf het trainen van judo drie doelen:
  1. Het trainen van je lichaam en geest
  2. Het streven naar algemeen welzijn
  3. Probeer met minimale kracht een zo maximaal mogelijk resultaat te behalen
Als Rosmalense Judo Club streven wij vandaag de dag deze doelen nog steeds na - waarbij ook de aspecten 'opvoeding' en 'ontwikkeling' hoog in het vaandel staan.

Ook de waarden van judo zoals respect, samenwerken, discipline, beheersing en weerbaarheid zijn erg belangrijk. Dat betekent dat de judolessen helpen om te leren je eigen grenzen aan te geven, die van andere te herkennen en te accepteren, om (nog) beter samen te werken en voor jezelf op te komen.

Sensei Michel zegt daarom altijd tegen ouders van judoka's: "Na acht jaar judo - krijgt u er een heel ander kind voor terug!"  
Judobanden
De band die een judoka draagt dient ervoor om de judogi (judojas) dicht te houden en de kleur geeft aan hoe ver je al bent met judo. Je begint met de witte band, voor elk bandexamen moet je een aantal grepen en worpen kennen. Hoe hoger je komt hoe meer worpen en grepen je moet kunnen en kennen. De grepen worden steeds moeilijker. Judoka's kunnen ook slippen halen, dit zijn tussenstapjes tot een bandexamen. Als je nog maar de helft van de grepen voor de gele band weet, krijg je de gele slip. Vanaf 4 jaar kan je al op judo en je ziet ook wel ouderen boven de 60 jaar die nog aan judo doen. Voor sommige kinderen vindt de dokter het goed dat je op judo gaat want je leert lekker met elkaar stoeien zonder elkaar pijn te doen. Daarnaast leer je goed bewegen en goed luisteren. Ook krijg je er zelfvertrouwen van en leer je wat winnen en verliezen is.

Judobanden en slippen



Omknopen van de judoband
Een judoband knoop je niet zomaar om je middel heen met een simpele strik of knoop. Het vereist een zekere vaardigheid om de judoband vast te knopen. Maar in wezen is het heel simpel. Neem de band in het midden vast, sla deze dubbel om het middel van je kind, aan de voorkant het linker uiteinde over het rechter uiteinde slaan. De band achter beide banden doorhalen en dan vastknopen. Je kan als ouder zijnde het beste je kind zelf de band laten knopen, zodat hij/zij zo snel mogelijk zelf weet hoe het moet.

Zie voor een uitleg over het omknopen van de judoband ook onderstaande video. 
De etiquettes van het judo
Waarom maken we een buiging?
Judo is een Japanse vechtsport en in Japan geven mensen elkaar nu eenmaal geen hand wanneer ze elkaar ontmoeten, maar ze maken een buiging. In het judo doen we dit dus na.

Buigen doe je bij judo heel veel. Je hebt een staande buiging en een buiging op je knieën. De momenten wanneer je buigt zijn:
  • Aan het begin en einde van de les
  • Wanneer je met iemand gaat oefenen
  • Wanneer je met iemand een wedstrijd gaat doen
Buigen hoort dus gewoon omdat het beleefd is, dit noemen we ook wel etiquette. Maar eigenlijk maak je ook een belofte aan elkaar. Een belofte dat je voorzichtig zal zijn en je best zal doen. Maar judo kent nog veel meer van dit soort etiquettes. 

Persoonlijke verzorging
Zo wordt er van je verwacht dat je schoon op de les en bij wedstrijden verschijnt. Je nagels moeten kort geknipt zijn - zodat je je tegenstander en jezelf niet kan verwonden. Lang haar dient in een staart of vlecht te worden gedragen. 

Het judopak
Het judopak hoort in orde te zijn, want een scheur of gat in het judopak kan voor jezelf en voor anderen gevaarlijk zijn. Maar het judopak moet ook goed passen. Als je broek te lang is kan je struikelen, als je mouwen te kort zijn dan kan iemand je niet goed vasthouden. Meisjes en dames dragen een t-shirt onder hun pak, de jongens en heren helemaal niets.

Sieraden
Bij judo draag je natuurlijk ook geen sieraden, omdat die gevaarlijk kunnen zijn voor jezelf of voor een ander. Laat sieraden daarom thuis, je kan ze alleen maar kwijtraken. 
Judo examens
Hoe beter je wordt in judo, hoe donkerder je band wordt. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Je moet daarvoor trainen en examens afleggen. Deze examens kan je twee keer per jaar afleggen en hierbij mogen ouders, opa's, oma's en andere belangstellenden komen kijken. Tijdens het examen demonstreer je je kennis, kunde en inzicht op de onderwerpen en technieken waar per graad aan voldaan moet worden. Je kunt ook kleine stukjes judoband behalen op ieder examen tot de bruine band, dat zijn judoslippen.

De Rosmalense Judo Club heeft voor elke kleur band exameneisen opgesteld, deze zijn de algemene richtlijnen voor elk examen dat binnen de club wordt afgenomen. Voor de Kyugraden gelden de volgende examenonderdelen:
 
  • Tachi-waza - staande technieken
  • Ne-waza - technieken op de grond
Een overzicht van de exameneisen per Kyugraad die door RJC worden aangehouden kan je terugvinden op onderstaande afbeeldingen.

Wil je na het behalen van de bruine band een stap zetten richting de Dangraden - deze zijn landelijk door de JBN opgesteld en terug te vinden op de website www.jbn.nl.  

Exameneisen RJC per Kyugraad (t/m bruin)

Overzicht judo technieken per band


Locatie DOJO:
Gymzaal De Troubadour
Mozartlaan 13
5242 HR Rosmalen


Info@rosmalensejudoclub.nl
(algemene vragen)

Wedstrijden@rosmalensejudoclub.nl
(vragen gericht op wedstrijden en toernooien)

Ledenadministratie@rosmalensejudoclub.nl
(vragen over lessen, (wisseling)lesdagen, inschrijvingen/uitschrijvingen en contributie)
Terug naar boven